Takaisin blogin etusivulle
YEL  yrittäjän eläkevakuutus

Pitääkö YEL-maksuja maksaa?

eläkevakuutus työtulo yel maksut yel uudistus yrittäjyys yrittäjä Mar 19, 2022

Yrittäjä maksaa Yrittäjän eläkevakuutusmaksuja siinä missä työntekijästä maksetaan työeläkemaksuja.


Erona maksuissa on, että yrittäjä maksaa maksun kokonaan itse, kun taas työntekijä ei maksa kuin pienen osan itse ja työnantaja maksaa suurimman osan. Lisäksi yrittäjä voi itse päättää maksun suuruuden ja tätä kautta myös mm. työttömyys, äitiyspäivärahan ja sairausajan korvausten ja eläkkeensä suuruuden, työntekijällä maksu määräytyy maksettavan palkan perusteella. 


​Sivutoimisenkin yrittäjän on maksettava eläkevakuutusmaksut, jos työnarvo eli tehty työn määrä ylittää 8 261,71 €/vuosi (alaraja 2022) eli jos vaikka tuntipalkka alallasi olisi 10€ tämä tarkottaisi n. 826 h vuodessa eli noin 69h/kk eli n. 17h/viikossa. Jos siis työpanoksesi on yli tuon 17 h viikko ja olet toiminut yli 4 kk niin sinun kuuluu ottaa YEL vakuutus.

​YEL ei siis ole sidoksissa palkkaan, jonka otat yritysestäsi tai liikevaihtoon, vaan työmäärään.

Työttömyysturvan alaraja on 13 573 € /v (2022) ja mielestäni tuon alle ei kannata YEL- maksurajaa laittaa, koska silloin vain rahoittaa toisten eläkettä ja sos.turvaa, eikä saa itse mitään hyötyä maksuista.

​Itse ajattelen YEL maksuja enemmänkin omana sosiaaliturvanani kuin eläkemaksuina.

Tarja Kekäläinen, yritysvalmentaja ja -kouluttaja

Tule mukaan yhteisöön  - opi yrittämisestä!

Uutisia, tukea, sparrausta, tietoa ja uusia kertomuksia yrittäjyydestä ajantasaisena tietona. 

TULE MUKAAN - klikkaa tästä

 

Tilaa vinkkejä ja tietoa yrittäjyydestä

Inhoan spämmäystä yhtä paljon kuin sinä. Saat vain sinulle hyödyllistä tietoa ja voit poistua milloin haluat listalta. Katso Tietosuojaseloste sivun alalaidasta.